Kiridashi töötuba

Kiridashi töötuba

Kiridashi noa valmistamise töötuba

Kiridashi noad on traditsioonilised Jaapani tööriistad, mida iseloomustab täpne ja lihtne disain, mis sobib ideaalselt mitmesugusteks käsitöö- ja lõikamistöödeks. Kiridashi noad on laialt kasutusel nii puutöömeistrite kui ka igapäevaste kasutajate seas. Nende nugade valmistamise töötuba annab osalejatele ainulaadse võimaluse õppida, kuidas luua oma kätega peen käsitöönuga, mis ühendab traditsioonilisi sepistamis- ja töötlemisvõtteid ning tänapäevaseid materjale.

 1. Töötuba algab – materjalide valik ja ettevalmistus

Töötuba algab tutvustusega terasest ja erinevatest metallidest, mida saab kasutada kiridashi noa valmistamiseks. Levinud valikud on süsinikteras ja Damaskuse teras, millest viimane on eriti hinnatud oma kauni mustrilise viimistluse ja tugevuse poolest.

Kõigepealt räägime damaskuse terase valmistamisest ja kui on huvi ka siis võime teha ka ühe damaskuse terase keetmise protsessi näiteks. Ning loomulikult ka masinate kasutamises ja ohutustehnikast sepikojas.

Meie töötoas on ette valmistatud tükk damaskuse terast margiterastest 15N20 ja 1075 igale osalejale paarikümne kihilisena, millest piisab täielikult kiridashi valmistamiseks.

2. Sepistamine ja tera vormimine

Peale terase valimist algab kuumtöötlusprotsess, mille käigus osalejad kuumutavad terast ahjus kõrgel temperatuuril (750–900°C). Kui metall on piisavalt kuum, algab sepistamisetapp. Tera sepistatakse haamrite ja sepapressi  abil, andes noale selle iseloomuliku kaarja kuju.

Kiridashi noal on tavaliselt üks kaldserv, mis võimaldab täpseid ja sujuvaid lõikeid. Sepistamise ajal kujundatakse tera ligikaudne geomeetria. Eelpoolnimetatud kaldserva tegemine toimub hilhem lihvimise käigus. Osalejad saavad võimaluse töötada kuuma metalliga ja proovida oma kätt traditsiooniliste sepistusvõtete rakendamisel.

3. Termotöötlus – normaliseerimine, karastamine ja noolutamine

Kui tera on sepistatud soovitud kujule, järgneb termotöötlus, mis on äärmiselt oluline noa lõpliku kvaliteedi jaoks.

  • Normaliseerimine: Tera kuumutatakse karastusahjus temperatuurini 840 kraadini ja siis jahutatakse õhus. Seda protsessi korratakse kaks või kolm korda alandades iga kord veidi temperatuuri
  • Karastamine: Tera kuumutatakse karastusahjus 820 kraadini ja seejärel jahutatakse kiiresti õlis et saavutada maksimaalne kõvadus. See protsess muudab tera vastupidavaks ja teravaks, vältides samas deformatsiooni.
  •  Noolutamine: Pärast karastamist võib tera olla liiga habras, mistõttu see kuumutatakse madalamal temperatuuril noolutusahjus  (150–250°C) ja jahutatakse aeglaselt, et vähendada rabedust ning suurendada painduvust ja elastsust.

Termotöötlus tagab, et tera säilitab oma kuju ja teravuse ka pikaajalisel kasutamisel.

4. Lihvimine

Kui termotöötlus on lõpule viidud, algab lihvimine , mis on üksPooleldi lihvimisel kiridashi olulisemaid etappe täpse ja elegantse kiridashi noa loomiseks. Tera lihvitakse peeneteralise liivapaberiga, et eemaldada kõik ebatasasused ja anda noale peegelsile pind.

Kaldserv lihvitakse täpselt, et tagada noale terav ja ühtlane lõikeserv.

5. Söövitamine

Tera söövitatakse raud3kloriidi lahuses, et saavutada damaskuse mustrite esiletulek. Selle teguvuse tagajärjel muutub tera pind pisut reljeefseks. Peale söövitamist tera puhastatakse ja poleeritakse ning tekitatakse pinna kontrastus lahustuva kohvi kanges lahuses.

6. Teritamine

Seejärel toimub tera lõplik teritamine, mille puhul kasutatakse vesiterituskive, et saavutada lõplik teravus.

7. Ümbrise valmistamine

Lõpuks valmistatakse noale  spetsiaalne taimparknahast ümbris, mis kaitseb tera ja võimaldab seda ohutult kaasas kanda.

 

Töötuba võtab aega umbes ühe päeva mis on näiteks jaotatud kahele õhtule. Esimene kord lõpeb karastamisega ja järgmisel korral toimub lihvimine ja lõppviimistlus ning ümbrise valmistamine. ( Nii sellepärast, et peale karastamist noolutamine kestab ca 2 tundi ja selle saab siis esimesl õhtul jätta lihtsalt 2 tunniks ahju :))

Ja töötoas osalejate arv võiks olla kaks või äärmisel juhul kolm. Ja noa valmistamise hinnaks on 145 eurot osaleja kohta,  koos ümbrise valmistamisega 165 eurot.

Täpsustava info jaoks on e-posti aadress rain@hephaistoslab.eu või ka siis telefon 5038593