Hephaistose Interdistsiplinaarne Laboratoorium

Bunka

文化包丁 (ぶんかぼうちょう) Bunka Bōchō
Lääne stiil
kala, maitsetaimed, köögiviljad
120-240mm

Mis on Bunka?

Bunka nuga – jaapani keeles kirjutatud kui 文化包丁 (ぶんかぼうちょう) ja hääldatakse kui Bunka Bōchō. See on lääne stiilis jaapani kööginuga, mis tavaliselt mõõdab 120-240 mm pikkust. Soovitame 165 mm kui kõige sobivamat suurust enamiku inimeste jaoks. Seda nuga on parim kasutada kala, maitsetaimede ja köögiviljade jaoks.

Bunka on mitmekülgne ja üldotstarbeline jaapani nuga ning populaarse Santoku noa levinud variatsioon. Seda peetakse mitmeotstarbeliseks noaks, mis sobib suurepäraselt liha, kala, köögiviljade ja maitsetaimede lõikamiseks, hakkimiseks, viilutamiseks ja tükeldamiseks.

Bunka, koos Gyuto ja Santoku nugadega, on tihti soovitatud kui stiilne alternatiiv klassikalisele lääne koka noale. Võrreldes lääne koka noaga on Bunka lühem, kergem, õhem ja kasutab kõvemat terast, et säilitada oma terav serv kauem.

Bunka noal on tavaliselt samad omadused kui Santoku noal, nagu peamiselt sirge lõikeserv ja lai tera. Siiski erineb Bunka Santoku noast oma iseloomuliku „reverse-tanto“ nurgaga tipuga, mida tuntakse ka kui „k-tip“ tippu.

Bunka terav tipp teeb selle suurepäraseks täpseks tööks, nagu brunoise lõiked või köögiviljade skoorimine, ning on samuti hea, et pääseda liha rasva ja kõõluste alla kerge lihanikerduse tegemisel.

Bunka sirge profiil sobib hästi koputades hakkimiseks või tõugates lõikamiseks, kuid piirab kõigutamise liikumist esiserva kumeruse puudumise tõttu. Bunka noal on tavaliselt topeltfaasetiga tera.

Mida tähendab sõna Bunka?

Otseselt tõlgituna tähendab „Bunka“ jaapani keeles „kultuur“ ja „Bocho“ tähendab „kööginuga“, tehes Bunkast „kultuurinuga“. Nimi tuleneb selle traditsioonilisest kasutamisest kultuurilise köögi valmistamisel Jaapani kodudes.

Tänapäeval nimetatakse Bunkat sageli „Banno“ Bunka Bocho. „Banno“ tähendab „mitmeotstarbeline“ või „mugav“, mis rõhutab selle mitmekülgsust kasutamisel. Seetõttu võib Bunka nuga tõlkida paremini kui „mugav kultuurinuga“.

Milleks sobib Bunka?

Sarnaselt Santoku noale on Bunka nuga parim liha, kala ja köögiviljade lõikamiseks, tükeldamiseks ja hakkimiseks. Terav, õhuke tera koos Bunka sirge lõikeservaga muudab selle ideaalseks tööriistaks kiirete ja puhaste lõigete tegemiseks üles-alla liikumises või koputades või tõugates lõikamiseks.

Bunka kõrge ja lame profiil on kombineeritud selle nurgelise „reverse tanto“ tipuga, mis aitab Bunkal suurepäraselt hakkida õhukesi viile lihast, mereandidest, juustust, puuviljadest ja köögiviljadest. Terav „reverse tanto“ tipp teeb Bunkast ka ideaalse tööriista täpseks tööks, nagu brunoise lõiked ja köögiviljade skoorimine või liha rasva ja kõõluste alla pääsemiseks kerge lihanikerduse tegemisel. Lai tera on kasulik toidu tõstmiseks lõikelaualt.

Bunka on topeltfaasetiga nuga, kuid säilitab jaapani nugade iseloomuliku terava serva, kuna tera on lihvitud palju teravama nurga all (tavaliselt 10-15 kraadi) kui lääne koka noad.

Kuna Bunka nuga on tavaliselt lühem võrreldes lääne koka noaga, on see märgatavalt kergem ja lihtsam käsitseda – eriti neile, kellel on väikesed käed või kelle tööruum on väiksem ja piiratum.

Bunka omadused

Bunka on suhteliselt lühem kui standardne lääne koka nuga, enamik terasid ulatuvad 120-180 mm pikkuseni – umbes täiskasvanud naise käe pikkus. Selle kompaktne pikkus koos tera õhukesusega teeb Bunka väiksemaks ja kergemaks kui koka nuga, muutes selle ideaalseks valikuks väiksemate kätega inimestele või väsimuse ja pingete vähendamiseks, kui nuga kasutatakse pikema aja jooksul.

165 mm tera on soovitatav kui kõige sobivam tera pikkus kodukokkadele ja professionaalidele, kuna see on mugav suurus enamiku toodete käsitlemiseks, hoides samal ajal nuga kompaktse ja lihtsasti käsitletavana.

Bunka iseloomustab peamiselt sirge lõikeserv, lai tera ja sirge, kaldus selg, mis viib selle iseloomuliku „reverse tanto“ nurgaga tipuni, tuntud ka kui „k-tip“ tipp.

Bunka lame profiil muudab selle suurepäraseks kiireks allapoole suunatud lõikamiseks ja hästi sobivaks koputades, tõugates ja tõmmates lõikamise tehnikate jaoks, kuid sirge lõikeserva esiserva kumeruse puudumine ei võimalda kõigutamise liikumist. „Reverse tanto“ nurgaga tipp võimaldab täpset tööd, nagu brunoise lõiked ja köögiviljade skoorimine või liha rasva ja kõõluste alla pääsemine kerge lihanikerduse tegemisel.

Bunka noal on tavaliselt topeltfaasetiga tera, kuid säilitab jaapani nugade iseloomuliku terava serva, kuna tera on lihvitud palju teravama nurga all (10-15 kraadi) kui lääne koka noad. Topeltfaasetiga Bunka on ka kahekäeline, võimaldades kasutada nii vasaku- kui paremakäelistel.

Bunka levinud variatsioonid?

Tavaline Bunka noa variatsioon on Ko-Bunka.

Ko-Bunka Bōchō (小-文化包丁)

Ko-Bunka on klassikalise Bunka noa väiksem versioon. Jaapani keeles tähendab „Ko“ „väike“.

Ko-Bunka’l on sama profiil nagu tavalise suurusega Bunka noal oma iseloomuliku „reverse tanto“ tipuga (tuntud ka kui k-tip), kuid see on kasulik väiksemate toodete käsitsi lõikamiseks või üldotstarbeliseks tööriistaks lõikelaual maitsetaimede hakkimiseks, köögiviljade ettevalmistamiseks ja isegi väiksemate liha-, kala- ja linnuliha tüüpide puhastamiseks, töötlemiseks ja lõikamiseks. Kõige populaarsem Ko-Bunka tera pikkus on umbes 130 mm.