Hephaistose Interdistsiplinaarne Laboratoorium

Gyuto

Nimi: 牛刀包丁 (ぎゅうとう)  Gyūtō Bōchō
Tüüp: Lääne stiilis
Parim kasutamiseks: kana, kala, ürdid, köögiviljad
Suurused: 180-300mm

Mis on Gyuto (koka) nuga?

Gyuto (koka) nuga – jaapanikeelne kirjapilt 牛刀包丁 (ぎゅうとう) ja hääldatakse Gyūtō Bōchō. See on lääne stiilis Jaapani kööginuga, mille pikkus on tavaliselt 180-300mm. Soovitame keskmiselt 240mm pikkust, mis sobib kõige paremini enamikele inimestele. See nuga on parim kasutamiseks: kana, kala, ürdid, köögiviljad.

Gyuto on Jaapani versioon klassikalisest lääne stiilis koka noast. Sarnaselt lääne koka noale on Gyuto mitmekülgne ja mitmeotstarbeline nuga, mis sobib suurepäraselt liha, kala, köögiviljade, puuviljade ja ürtide lõikamiseks.

Gyutod on pikad noad, mis on tavaliselt kanna juurest laiad ja millel on kerge kõverus keskosast terava tipuni. Tera suhteliselt tasane kand muudab selle sobivaks erinevate lõikamistehnikate jaoks, sealhulgas hakkimine, tõmbelõikamine ja survelõikamine, samas kui kerge kumerus tera tipu suunas võimaldab lihtsat kaljulõikamist. Tera teravat otsa saab kasutada ka täppislõigete tegemiseks.

Gyuto noa topeltteritatud tera on tavaliselt õhem, kergem ja teravama servaga kui lääne koka nuga. Enamiku kasutajate jaoks on Gyuto parim universaalne nuga ja kõige mitmekülgsem ning kasulikum Jaapani nuga köögis.

Mida tähendab Gyuto?

Sõna-sõnalt tõlgituna tähendab ‘Gyu’ lehma (nagu sõnas ‘Wagyu’) ja ‘To’ tera, muutes Gyuto ‘lehmateraks’.

Nagu koka nuga, oli ka Gyuto algselt mõeldud suurte veiselihalõikude lõikamiseks ja lahtiharutamiseks, andes sellele nime. Tänapäeval peetakse Gyutot lääne koka noaga samaväärseks ja seda kasutatakse peamiselt mitmekülgse kõikehõlmava noana liha, kala, köögiviljade, puuviljade ja ürtide lõikamiseks.

Mille jaoks on Gyuto nuga parim?

Gyuto nuga on parim kondita liha, kala, köögiviljade, puuviljade ja ürtide tükeldamiseks, viilutamiseks, hakkimiseks ja peenestamiseks. See on tõeline mitmekülgne kööginuga ja seda soovitatakse sageli parima universaalse Jaapani noana.

Köögiviljade valmistamisel kasutatakse tera suhteliselt tasast kannaosa toksilõikamiseks või survelõikamiseks. Kerge kõverus tera keskelt terava otsani kasutatakse jäigema toodangu või ürtide kaljulõikamiseks ja terav ots aitab teha täpseid lõikeid. Tõetruult oma nimele “lehmatera”, on Gyuto suurepärane ka igasuguse liha lõikamiseks. Seda saab kasutada pehmema liha tõmbelõikamiseks või lihaselisema liha survelõikamiseks.

Gyuto tera on õhem, kergem ja teravam kui lääne koka nuga, muutes selle käsitsemise lihtsamaks ja ideaalseks tööriistaks igasuguse toidu valmistamisel. Kuid kuna Gyuto on õhem ja selle valmistamiseks kasutatav teras on kõvem kui lääne koka noa oma, ei sobi Gyuto raskeks tööks. Luude lõikamine või tera kasutamine küüslaugu purustamiseks võib tera kergesti nüristada, murda või kahjustada.

Gyuto noa omadused

Nagu lääne stiilis koka noal, on ka Gyutol tavaliselt pikk tera ja see on saadaval mitmesugustes terapikkustes 180mm kuni 300mm. Keskmise kasutaja jaoks soovitatakse kõige paremini 240mm tera pikkust, sest pikem tera annab lisapaindlikkuse suurema toodangu lõikamiseks, jäädes samas piisavalt kergeks ja mugavaks käes. Kui teil on väiksem tööruum, on 210mm teraga nuga veel üks populaarne valik kodukokkadele.

Gyutod on pikad Jaapani koka noad, mis on tavaliselt kanna juurest kõrged ja lamedad, kerge kõverusega keskosast terava otsani. Tera suhteliselt tasane kand muudab selle sobivaks erinevate lõikamistehnikate jaoks, nagu survelõikamine, samas kui kerge kumerus tera tipu suunas võimaldab lihtsat kaljulõikamist. Tera teravat otsa saab kasutada ka täppislõigete tegemiseks ja see on eriti kasulik kitsastes kohtades töötamisel.

Gyuto noad on populaarsed universaalsed noad, millel on tuttav topeltteritatud tera, kuid need on palju teravamad kui tavalised lääne koka noad. Lõikeserva püstikud on tavaliselt teritatud teravama nurga all kui lääne koka noal, andes Gyutole selle iseloomuliku ülimalt terava tera. Gyuto valmistamiseks kasutatavad terasetüübid on ka palju kõvemad, mis aitab Gyutol säilitada oma ülimalt terava tera pikema aja jooksul.

Mis on Gyuto noad kõige levinumad variandid?

Gyuto noast on kaks levinumat varianti: Wa-Gyuto ja Kiritsuke-Gyuto ehk K-tip Gyuto.

Wa-Gyuto

Wa-Gyuto on Gyuto nuga traditsioonilise Jaapani käepidemega (wa-käepide). Wa-käepidemed on tavaliselt valmistatud puidust ja neil on üldiselt kergem tunne. Wa-Gyuto noa tasakaalupunkt on rohkem tipu poole, mis võimaldab noal teha suurema osa lõikamistööst teie eest. Wa-Gyuto ettepoole tasakaal muudab noa kergemini käsitsetavaks, eriti kui terava tera tipu suunamisel täpsete lõigete tegemiseks.

Kiritsuke Gyuto – nimetatakse ka K-tip Gyuto

Kiritsuke Gyuto on Gyuto variant, millel on nurga all olev ‘reverse tanto’ ots, nagu näha Kiritsuke noal. K-tip Gyuto erineb tavalisest Gyutost oma kujuga, kuna sellel on väga tasane serv, mitte kerge kõverus tera eesosas nagu tavalisel Gyutol. See muudab K-tip Gyuto vähem ideaalseks kasutajatele, kes kasutavad kaljulõikamise meetodit, kuid sobib paremini neile, kes kasutavad survelõikamist või toksilõikamist.

Kiritsuke Gyuto noad on saadaval tera pikkustes vahemikus 240mm kuni 330mm ning 270mm suurus on populaarne alternatiiv Gyutole.

Millise Gyuto peaksin endive hankima?

Soovitame kõige populaarsemaid suurusi 210mm või 240mm, mis on Gyuto jaoks parimad suurused. Otsustamise abistamiseks on siin mõned küsimused, mida mõelda, kui valite oma Gyuto noa suurust.

Kui suur on teie tööruum? Kas teie lõikelaud või ettevalmistusala on noale piisavalt suur?
Kui suured on koostisosad, mida tavaliselt kasutate? Kui lõikate regulaarselt suuremaid tooteid nagu kapsas, on suurem 240mm suurus väga kasulik. Kui lõikate peamiselt köögivilju, kanarinda ja muid sarnase suurusega esemeid, sobib 210 mm suurus hästi.
Milline on teie lõiketehnika? Kui kasutate kaljulõikamist, aitab suurem nuga teil minimeerida äärmuslikke üles-alla liikumisi käepidemega, kui tegelete suuremate toodetega. Kui kasutate hakkimist, pakub suurem nuga pikemat lõikeserva, mis aitab teil koostisosadest kiiremini läbi saada.