Hephaistose Interdistsiplinaarne Laboratoorium

Petty

ぺティ (ぺてぃ) Petti Naifu
Lääne stiil
Kana, kala, ürdid, köögiviljad
80-180 mm

Mis on Petty (Paring/Utility)?

Petty (Paring/Utility) nuga – kirjutatud jaapani keeles kui ぺティ (ぺてぃ) ja hääldatud kui Petti Naifu. See on lääne stiilis jaapani kööginuga, mille pikkus on tavaliselt 80-180 mm. Soovitame antud juhul umbes 120-150 mm pikkust, kuna see on enamiku inimeste jaoks kõige sobivam. See nuga on parim kasutamiseks kana, kala, ürtide ja köögiviljade lõikamisel.

Petty nuga, tuntud ka kui jaapani koorimisnuga või jaapani universaalnuga, on mitmekülgne universaalne nuga, mis on tavaliselt suurem kui lääne koorimisnuga, kuid väiksem kui lääne koka nuga või jaapani koka nuga, Gyuto.

Petty noad peetakse Gyuto koka noa väiksemaks versiooniks ja neid kasutatakse sarnaselt universaalnoana erinevate väikeste puu- ja köögiviljade, ürtide, garneeringute ja proteiinide koorimiseks, viilutamiseks, tükeldamiseks, hakkimiseks ja puhastamiseks.

Profiköökides on Petty nuga eriti armastatud selle kompaktse suuruse ja mitmekülgsuse tõttu. Samuti soovitatakse seda väga neile, kellel on:
– väiksem tööpind
– vajadus väiksema noa järele kiireks kasutamiseks, kui täissuuruses Gyuto või koka nuga oleks ebamugav (näiteks laimi lõikamiseks)
– väiksemad käed ja soov kergema alternatiivi järele Gyuto’le

Jaapani Petty noa ajalugu ulatub tagasi Meiji-järgse ajani, mil Jaapan avas oma piirid ja alustas kaubavahetust teiste riikidega. Lääne maailm hakkas mõjutama igapäevaelu Jaapanis, sealhulgas jaapani dieeti ning kööginõusid. Väidetavalt kohandasid jaapanlased Petty noa lääne universaalnoast, mis algselt arenes välja prantsuse kontorinugast ‘couteau d’office’. Võib-olla just sellepärast sai Petty nuga oma nime, kuna sõna ‘Petty’ tuleneb prantsuse sõnast ‘petite’, mis tähendab ‘väike’.

Mida tähendab sõna Petty?

Petty noa nimi on väidetavalt tuletatud sõnast ‘petit’, mis tähendab prantsuse keeles ‘väike’. Petty nuga peetakse Gyuto väiksemaks versiooniks, ja seda nimetatakse mõnikord ka jaapani koorimisnoaks või jaapani universaalnoaks.

Mille jaoks on Petty kõige sobivam?

Petty nuga on parim väiksemateks ülesanneteks, nagu köögiviljade, puuviljade ja ürtide viilutamine või tükeldamine; kergeks lihunikutööks; ja delikaatsete ülesannete jaoks, nagu täpsete lõigete tegemine.

Eriti on väiksemad Petty noad, mille terade pikkus on 80-90 mm, kasulikud käsitsi koorimiseks või lõikamiseks (koorimine) puu- ja köögiviljade puhul või peente ja täpsete tööde tegemiseks lõikelaual, nagu brunoise lõiked ja ürtide ning garneeringute viilutamine.

Suuremad Petty noad, mille terade pikkus on 120 mm kuni 150 mm, peetakse Gyuto koka noa väiksemaks alternatiiviks ja neid kasutatakse sarnaselt paljude ülesannete jaoks, sealhulgas köögiviljade või puuviljade viilutamine ja tükeldamine, liha puhastamine, väikeste kalade fileerimine ja muud kerge lihunikutööd. Sellist suurust Petty noad kasutavad tihti kokad ja köögitöötajad teeninduse ajal, kuna nende kompaktne suurus võtab lõikelaual vähe ruumi, kuid toimib mitmekülgse tööriistana.

Petty omadused

Petty nuga on üldiselt suurem kui lääne koorimisnuga, kuid väiksem kui lääne koka nuga või jaapani koka nuga, Gyuto. Petty noad on saadaval mitmesugustes terade pikkustes, ulatudes 80 mm-st 180 mm-ni.

Kõige tavalisemad terade pikkused Petty noal on 80-90 mm või 120-150 mm. 80-90 mm Petty nuga on ideaalne väikeste puu- ja köögiviljade koorimiseks või peente ja delikaatsete tööde tegemiseks lõikelaual. 120 mm või 150 mm Petty nuga on kõige soovitatavam alternatiiv Gyuto’le neile, kellel on väikesed käed või kellel on köögis piiratud tööpind.

Petty nuga sarnaneb profiililt Gyuto jaapani koka noale ja on tavaliselt kõrge ja lame kanna juures, kergelt kõverdatud esiservaga, mis viib terava tipuni. Tera suhteliselt lame kand muudab selle sobivaks erinevateks lõikamisstiilideks, nagu tõukelõikamine, samas kui tera kergelt kõverdatud esiosa võimaldab lihtsat kiikuvat lõikamist. Petty noa terav tipp aitab saavutada puhtaid täpseid lõikeid.

Petty noal on tavaliselt topeltkaldega tera, millel on üliterav serv, kuna jaapani topeltkaldega noad on teritatud palju teravama nurga all (10-15 kraadi) kui lääne koorimisnoad või lääne koka noad.

Sobivaim Petty minu jaoks.

Kõige mõistlikumad on 120 mm või 150 mm terade pikkuseid, kuna sellised terad on kõige mitmekülgsemaks kasutamiseks. Kui otsite tõelist koorimisnuga köögiviljade ja puuviljade koorimiseks ja viilutamiseks või väiksemate delikaatsete tööde tegemiseks, on soovitatav nuga 80-90 mm teraga.

Otsuse tegemiseks peaksite arvestama selliseid tegureid nagu teie tööpinna suurus, käe suurus ja toodete suurus, millega kõige sagedamini töötate.